Geschiedenis SV SABR

In 2005 kregen enkele studenten geneeskunde het idee om iets te kunnen betekenen voor zowel moslim- en niet-moslimstudenten in Leiden. Deze studenten ontmoetten elkaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en begonnen te brainstormen. Zij concludeerden dat ze moslims en niet-moslims meer verdieping en interessante informatie wilden bieden over de Islam, studiegerelateerde onderwerpen wilden behandelen en de studenten een netwerk wilden bieden. Ook was er een behoefte aan ontspannende activiteiten voor moslimstudenten in Leiden. Wat deze nieuwe studentenvereniging moest onderscheiden van de bestaande studentenverengingen was de manier van aanpak: de nieuwe studentenvereniging zou de zaken vanuit een islamitisch oogpunt benaderen. Er werd een plan opgesteld en SABR werd in 2007 opgericht!

Er werd gekozen voor de naam SABR wat niet alleen een acroniem is voor Studenten Actief ter Bevordering van Religie, maar ook geduld betekent in het Arabisch. Een eigenschap dat wel 90 keer wordt genoemd in de Koran.

Om deze doelen te bereiken begon SABR met het organiseren van lezingen (in samenwerking met leraren van de universiteit Leiden), workshops, excursies en iftarmaaltijden. Hoewel SABR al enkele jaren bestaat, zijn de doelen nooit veranderd, maar is zij wel steeds creatiever geworden in het organiseren van evenementen. SABR is sindsdien uitgegroeid tot een platform waar studenten kennis kunnen maken met de Islam en waar moslims en niet-moslims samen kunnen komen om hun netwerk te vergroten.